Palkka



Palkkaneuvottelut työpaikalla tai uuden työpaikan myötä voi olla osalle hankala asia.
Miten määrität omalle jaksamiselle ja työpanokselle hinnan? Jos näkemyksesi työnantajan kanssa ei kohtaa, miten paljon tulla asiassa vastaan?


Palkkakehitys, palkkaus, miten taata palkka kehitys, palkkaus, naisena



Toinen meistä on tehnyt pitkän matkan vuosien työkokemuksella palkkakoukeroiden maailmassa ja se ei ole ollut helppo, yksinkertainen tai lyhyt tarina. Naisena vielä miesvaltaisella alalla on vaikeampi saada tahtonsa läpi ja usein huomaa kuitenkin jäävänsä miesten jalkoihin, vaikka näin ei pitäisi olla. Tähän mainittakoon, että me toimitaan ylempinä toimihenkilöinä, minkä vuoksi nämä meidän pohdinnat ja neuvon tyngät eivät välttämättä sovellu aloille, joissa on vähemmän neuvotteluvaraa. Mutta toivottavasti nämä pohdinnat antavat suuntaa miten palkkakehitystä voisi mahdollisesti jossain vaiheessa uraa viedä eteepäin.

Palkkakehitys on pitkälti edelleen yksilön vastuulla. Pitää kehdata, uskaltaa pyytää tai jopa vaatia sitä, mikä itselle kuuluu. Palkka on kuitenkin korvaus ajastasi mitä annat työpaikalle ja töiden eteen. Tämän palkan pitäisi maksaa lainat tai vuokrat, maksaa laskut ja ruuan, sekä siihen päälle vielä mahdollinen auto, harrastukset, lasten harrastukset, yllättävät menot yms. Rahan menoa ei voi estää. Eläminen varsinkaan pääkaupunkiseudulla ei ole halpaa, asuipa yksin tai kaksin ja kaiken yllämainitun lisäksi pitäisi kyetä vielä säästämään pahan päivän varalle.


Palkka voi aiheuttaa myös työpaikalla kyräilyä ja eripuraa. Monessa työpaikassa palkoista ei välttämättä puhuta ääneen ja joskus voi tulla tietoon, että joku täysin samassa asemassa oleva tekee paljon enemmän rahaa, kuin sinä itse. Tai sinua nuorempi ja kokemattomampi saa sinua parempaa palkkaa. Kollegoiden ja opiskelukavereiden kesken kannattaa puhua palkasta avoimemmin, syystä että tällöin saa tietoa siitä, kuinka paljon saman koulutuksen saaneet ja samaa ikäluokkaa olevat sekä samankaltaisessa työtehtävissä olevat tienaavat. Mutta kannattaa välttää itsensä vertaamista muihin, työnantajan puheille ei kannata mennä asenteella “kun Niilokin laskennassa tienaa enemmän kun minä”. Kannattaa esittää faktoja ja tilastollisesti esimerkkejä samankaltaisessa työtehtävissä olevien palkkaa ja kokemusvuosia, lähestyä asiaa ammatillisesti. Ammattiliitot ylläpitää yleensä luotettavaa tilastotietoa mitä keskiarvopalkka on suhteessa työvuosiin.


Mitä sitten tehdä, että takaa palkkakehityksen?

Vinkki 1: Mieti itsellesi etukäteen palkka, mitä haluat ja mihin olet valmis tyytymään.



Yleensä työhaastattelutilanteessa mietin itselleni palkan, joka on 200-500e yli mitä tienaan nyt. Palkkapyyntö pitäisi kuitenkin linjata työkokemuksen ja osaamisen kanssa, poskettomalla pyynnöllä voi hinnoitella itsensä samantien ulos pelistä. Kannattaa miettiä summa mitä tavoittelee ja alaraja, mihin asti palkkaa voi neuvotella alaspäin. Se, että pyytää vähän enemmän ei ole väärin, ja jos se torpataan, on tällöin keino eli tämä määrittelemäsi “alaraja” mihin olet vielä itse tyytyväinen ja mihin olet valmis rahasumman tiputtamaan.

Vinkki 2: Sovi palkantarkistus kirjallisesti työsopimukseen.



Jos tulet palkassa alas, kannattaa neuvotella esim. koeajan (4-6kk) tai 12kk jälkeen uusi palkantarkistus ajankohta. Tämä on hyvä saada kirjallisena, että palkka oikeasti tarkistetaan. Moni työpaikka saattaa vedota siihen, että palkkaus tarkistetaan automaattisesti vuoden kuluttua, mutta kokemus on opettanut että jos se löytyy kirjallisena, siitä on vaan hyötyä itsellesi. Asiaan on myös helppo palata myöhemmin, kun sovittu aika on kulunut. Työnantaja on myös vain ihminen ja voi unohtaa asioita. Ja on niitä jotka valitettavasti yrittävät kiemurrella ulos suullisista sopimuksista.

Syitä miksi joskus kannattaa tulla palkassa alas taataksesi palkkakehityksen?
    • Toisella meistä oli edellisessä työssä korkea palkka, melkein 500€ enemmän kuin vastaavalla työkokemuksella ikäryhmässäni, mutta työnkuvan rajallisuuden vuoksi en päässyt kerryttämään referenssejä, joita tarvitaan pitkällä tähtäimellä urakehityksen vuoksi.
    • Hyvä pitää mielessä että toisessa firmassa voi olla paremmat etenemismahdollisuudet korkeamman palkkaluokan tehtäviin, vaikka lähtöpalkasta joutuisi tinkimään

Vinkki 3: Työnkuvan / Tittelin muutos on aina mahdollisuus tarkistaa palkka


Myös tilanteissa missä huomaa työnkuvan laajuuden tai työn kuormittavuuden kasvaneen, on hyvä tilaisuus neuvotella palkankorotuksesta. Se on myös oikeutettua, jos vastuu kasvaa niin rahallinen korvaus nousee myös. Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty. Mieti summa valmiiksi ja perustele. Ole valmis esittämään konkreettisesti miten paljon panoksesi on tuonut firmalle ja varautumaan siihen, ettei pyyntö välttämättä mene läpi. Jos työnantaja ei ole valmis neuvottelemaan nyt asiasta, voi yrittää saada varmistusta että onko asia ajankohtainen esim. puolen vuoden päästä tai vaikka vuoden sisään?

Paljonko sitten on hyvä summa pyytää palkankorotusta? Normaali korotus on yleensä 100e luokkaa. Kannattaa kuitenkin tässäkin miettiä ne ala ja ylärajat, pyytää voi enemmän mutta mieti mikä on minimi mihin tyydyt. Itse pyydän aina 300e korotusta.

Voit myös pyytää prosentuaalista korotusta, jos se sopii paremmin työpaikkasi käytäntöihin.

Vinkki 4: Kouluttaudu!


Uudet pätevyydet ja ammattitaitoa tukevat kurssit sekä koulutukset oikeuttavat myös palkankorotukseen. Pyydä näitä, parhaassa tapauksessa voit neuvotella asiasta jo etukäteen jos työnantaja maksaa koulutuksen! Valmistaudu tähän samoin kun työhaastattelun palkkatoive kysymykseen. Ota selvää mikä uuden tasosi/taitosi arvo on työmarkkinoilla. (Pidä pätevyydet ajan tasalla ja kouluttaudu aktiivisesti/ tartu tarjottuihin koulutuksiin / osallistu kursseille itse, jos taloutesi sen sallii)


Vinkki 5: Tiedä arvosi, kilpailuta!


Kilpailuta itsesi työmarkkinoilla, hae kiinnostavaa työpaikkaa ja neuvottele palkasta. Jos ei ole paineita vaihtaa / kiire päästä uuteen /pakkorako on helpompi harjoitella rahan pyytämistä ääneen. Tässä samalla oppii hahmottamaan miten palkkakehitys on alalla mennyt eteenpäin ja mitä työmarkkinat ovat nykyään valmiita maksamaan sinun työkokemuksestasi ja osaamisestasi.

Tämä asettaa asettaa myös sinut vahvoille, kun pyydät nykyisessä paikassa palkankorotusta. Tällöin voit sanoa että sinulle on tehty työtarjous toisesta yrityksestä tietyllä palkalla ja pyytää nykyistä työnantajaa tulemaan samalle tasolle. Tämä on myös hyvä neuvottelutaktiikka punnita omaa arvoaan yritykselle.

Vinkki 6: Tukea ammattiliitosta


Harkitse liittoon kuulumista. Vuosimaksut voi olla iso summa, mutta jos joudut ongelmiin on lakimies palveluista iso apu. Lisäksi saat tiedot alasi yleiskorotuksista ja muista ajankohtaisista asioista, jotta voit pitää silmällä oikeuksiasi. Näissä myös usein ilmoitetaan täydennyskoulutuksista, kursseista, tapahtumista jolla voit ylläpitää osaamistasi. Liitto ohjaa myös vastavalmistuneita palkoissa. Muista myös, että luotettavaa palkkatietoa löytyy myös alasi TES:istä, ammattiliitot osaa auttaa myös näissä.


Vinkki 7: Portfolio ja referenssiluettelo


Ei ole koskaan liian aikaista tai myöhäistä alkaa kerryttää portfoliota. Tämä vinkki toki ei sovellu kaikille aloille, mutta jos se on käytössä alallasi, kannattaa tähän panostaa! Ja tätä kannattaa ylläpitää säännöllisesti. Muista, että portfoliota voi tehdä painotetusti ja kaikkiin tehtäviin ei kannata hakea samalla portfoliolla. Ota haastatteluun mukaan tulostettu versio portfoliostasi ja refenssiluettelostasi. Tulostettu versio voi olla laajempi, kuin hakemuksen liitteeksi laittama sähköinen versio.

Vinkkinä, sähköiseen portfolioon ei kannata tunkea kaikkia 30 parasta työtäsi. Haastattelijalla ei ole välttämättä kiireessä aikaa alkaa käymään niitä innolla läpi. Rajaa työsi 5 -6 parhaaseen. Nykypäivää on myös omat nettisivut, johon voit laittaa kaikki työsi, näitä mahdollinen työnantaja voi selata sitten kun on enemmän aikaa.

Jos mahdollista kerää projekteista kommentteja/ asiakaspalautetta/ suosittelijoita, voit liittää nämä portfolioon.

Jos alallasi on erityylisiä kilpailuja joihin osallistut, ota talteen tuomarikommentit ja lehtijulkaisut. Voit liittää nämä portfolioosi.

Merkitse huolella ylös projektit joissa työskentelet, projektin tavoitteet ja perustiedot, jotta voit pitää yllä myös referenssiluetteloa. Referenssiluetteloa voit hyödyntää lähes kaikissa aloissa; listaat työtehtäviäsi ja miten kauan olet niitä tehnyt.

Vinkki 8: Veroprosentti


Esimerkiksi toinen meistä on saanut työtarjouksen uudesta paikasta, työnkuva muuttuu ja on urallisesti hyvin ainutlaatuinen mahdollisuus, mutta palkkataso tippuu huomattavan summan, lähes 1000e. Hetken kriisin jälkeen piti ottaa härkää sarvista ja kirjata kaikki mahdolliset kulut ylös. Pyörittelin papereita, menojani, nykyistä palkkaani, uutta tulevaa palkkaani, asuntolainaani, muita kuluja. Pohdin pitkään mitkä asiat painaa vaakakupissa enemmän: raha, se isolla, vuosien kovalla työllä saavutettu palkka ja kurja työnkuva, josta en enää nauti ja tekee minut vain surulliseksi? Vai uusi haaste, uusi ura, uudet etenemismahdollisuudet, pienempi palkka ja ennen kaikkea, pienempi veroprosentti?

Veroprosentti. Pysähdyin tämän asian kohdalle kriisieni keskellä. Olen hyvässä palkka-asemassa nyt mutta veroprosenttini on naurettavan suuri. Uuden palkan myötä veroprosentti pienenee, minulle jää noin 300-400e vähemmän loppujen lopuksi mihin olen tottunut. Toki on sekin iso raha, mutta ehkä pystyn tämän kanssa elämään, jos se parantaa työn mielekkyyttä. Myös edut ovat laadukkaat ja rahanarvoiset. Tällöin nämä ovat myös huomioitava kokonaisuutena.


Muista laskea veroprosentin vaikutus palkkaasi, meni se sitten suuremmaksi tai pienemmäksi. Koska Suomessa on porrastettu veroprosentti, voi käydä niin että ylittäessä tietyn palkkaportaan, sinulle jää korotuksen jälkeen vähemmän käteen kuin ennen. Kun olet laskenut tämän auki, näet paremmin mitä jää käteen ja voit neuvotella myös paremmin työnantajasi kanssa heti suoraan suurempaa palkankorotusta kompensoimaan verot.

Vinkki 9: Kokonaisuus

Monella firmalla voi olla paljon hyviä rahanarvoisia etuja, jolloin ei kannata välttämättä tuijottaa vain kokonaissummaa. Lomaedut voiva olla pidemmät, jotkut firmat antavat x summan rahaa esim liikuntaan ja hyvinvointiin vuodessa, lounasedut, työmatkaedut, työterveysedut. Tiedän firmoja jotka antavat työntekijöilleen esim 1h palkallista aikaa liikuntaan 2x viikossa. Isoilla firmoilla voi olla esim omat kuntosalit tai ohjatut tunnit, jolloin et välttämättä tarvitse toista kuntosalijäsenyyttä vaan voit säästää näissä. Voi pystyä neuvottelemaan esim puhelineduista, auto-eduista ja matkakorvauksista.

Nämä voi vaikuttaa siltä, että ovat kaikilla työnantajilla normaalietuja, mutta se ei ole itsestäänselvyys.

Ei kaikki työnantajat välttämättä anna muita kannustimia kuin pelkän palkan. Näidenkin etujen summat kannattaa laskea, pistää rahallinen arvo paperille niin näkee sen, miten paljon muuta palkkasi lisäksi tulee. Toinen meistä mokasi pahasti etsiessään nykyistä työtään kun unohti listata palkkapyynnöstään edellisen työnantajan maksamat työmatkakorvaukset.


Vinkki 10: Mieti myös muita arvoja työpaikalla, jotka voivat olla sinulle rahanarvoisia

    • Työ joustavuus, liukuva työaika.
    • Etätyö; ei välttämättä ole kaikilla työpaikoilla jälleen itsestäänselvyys edes korona-aikana.
    • Mielekkyys; tykkäätkö työstäsi, heräätkö aamuisin intoa täynnä että pääset työpaikalle, ovatkin työtehtävät haasteellisia? Onko työyhteisö mukava, kannustava? (Nämä tekijät ovat enemmän henkisesti rikastuttavia, ei niinkään rahallisesti)

Muita ei niin rahallisesti rikastuttavia, mutta työhyvinvointiin liittyviä näkökulmia, joita kannattaa pysähtyä välillä punnitsemaan on ainakin seuraavat:

    • Ekologisuus
    • Ihmisläheinen johtaminen
    • vastuullisuus
    • humaanit arvot


Kun yrityksen arvot oman oman arvomaailman kanssa linjassa, on helpompaa olla tyytyväinen ja kokea työssä merkityksellisyyttä. Me vietämme kuitenkin viikosta ⅕ työpaikalla, ja valveilla olosta ⅓ työssä.

Muistakaa myös, että organisaatiokaavioista sinut voi poistaa viidessä minuutissa, perhealbumista se on paljon vaikeampaa. Opetus on se, että sinä et ole mitään velkaa työnantajalle, ja kukaan muu ei pidä sinun puoliasi työelämässä, jos et itse ole omalla puolellasi.

Yhteenvetona, itse omilla saavutuksilla ja osaamisella ja ennen kaikkea päättäväisyydellä pystyt saamaan itsellesi enemmän palkkaa pitkän tähtäimen suunnitelmalla. Raha on tärkeä asia ja jokainen meistä sitä tarvitsee. Pitää muistaa, että raha ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa vaan kannattaa usein juurikin verrata sitä palkkaa monelta kantilta. Ja olla rohkea!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jaa ihmeessä omat pettymyksesi!