Rakkaalla kasvilla on monta nimeä

vihertrendit sisutuksessa



Meille on tullut hassu (tai ehkä joidenkin mielestä outo) traditio alkaa nimetä kasveja - kirjaimellisesti nimetä heitä. Ostimme keväällä koronan pauhatessa yhdessä tuumin Eukalyptuksen taimet. Päätimme nimetä heidät E-kirjaimella, toisella on Elma ja toisella Emmanuel. Riemastuimme kovin, miten hauskalta idealta tämä tuntui ja hulluus oli irti. 

Kasviyhteisöämme on rikastuttaneet mm. Granaattiomena-Gary, Kanye-kahvi, Passion-sisarukset - Paavo ja Päivi, kummituspuu-Kyösti, ilmakasvi-Igor, Salvador mehikasvi,  Booris- liuskelehtiaralia ja Gustav Saniainen. Tästä on kasvanut iso ja kummallinen perhe. Olemmeko intoutuneet liikaa?


Lähes joka päivä kysymme toisiltamme, miten jollain kasveista sujuu. Samalla se on meidän sanatonta kommunikaatiota miten arki painaa, kasveista puhuminen tekee meidät iloiseksi ja saa ajatusta pois muusta. Se on tuonut myös suuria onnistumisen tunteita, kun on saanut jonkin uuden siemenen kasvamaan ihan alusta ja itse, kun kaikki muu menee päin mäntyä. Toki on meilläkin niitä epäonnisia maanantaikappalekasveja, jotka eivät vaan suostu kasvamaan (kuten Adolf) tai tuntuu, että tapat ne pelkällä katseellasi. Mutta kokemus kasvattaa tässäkin.


Taatelin siemenet




Toinen meistä on luonnostaan viherpeukalo ja harrastanut kasveja pidempään, toinen löysi sisäisen hortonominsa vasta kevään aikana. Se on hyvä, koska jälkimmäinen ahdistuu yhdenkin lehden nuukahtamisesta ja on takuuvarma, että kasvin kuolema on lähellä ja kompostin hautuumaa häämöttää, kun toinen on se rauhoitteleva ja usein neuvoissa parempi osapuoli. Vertaistuki ja apu on hyvin tärkeää tässä kasviharrastuksessa. 



...jos vaikka joku lukija kokee kutsumusta perustaa sellaisen verkkokaupan tai tietää vastaavan niin linkkiä vaan tulemaan!


Pahinta on ehkä lapasesta lähtevä kokeilu, kun huomaat syksyllä pienen yksiösi olevan täynnä horsmaa jos toista ja et ole huolissasi niinkään siitä, minne kasvit laitat, vaan että miten ne saa valoa tarpeeksi valoa talvella kun on pimeää ja koleaa. Tämä tuotti meille järkytystä jo elokuussa ja hankimme kasveillemme heti kirkasvalolamput. Selasimme kuumeisesti tietoa kaikista Kelvineistä ja lampun vaatimuksista. Etsimme edelleen kauppaa, jossa myydään kauniita, varmasti oikean väristä ja taajuista valoa tuottavia lamppuja. Ihan jos vaikka joku lukija kokee kutsumusta perustaa sellaisen verkkokaupan tai tietää vastaavan niin linkkiä vaan tulemaan! Emmekä halunneet toisintoa kun meistä pidempään kasveja harrastanut ruuvasi kattolamppuihin violetit polttimot opiskeluaikanaan, ja näin jälkeenpäin ajateltuna ohikulkijat saattoi luulla hänen asuvan ikuisissa rave-bileissä tai huumeluolassa.

 

Passion hedelmän kärheet




Todettakoon, että kasviharrastus voi olla parhaimmillaan hyvin halpaa tai sitten siihen voi saada rahaa kulumaan. Mutta kokeileminen ei maksa paljoa! Ostat kaupasta avocadon, poimit kiven ja kasvatat sille vesilasissa juuren ja istutat. Voit poimia kaupasta ostetuista hedelmistä siemenet ja istuttaa, tai tyrkätä juureksen suoraan multaan. Tällaiset kokeilut ovat halpoja ja hauskoja, tulee aina yllätyksenä minkä näköinen kasvi sieltä kasvaa. 


Meillä tämä innostus lähti tästä artikkelista .


Vaarana on innostuminen että pitää saada kaunis ruukku sisustukseen tai uusi istutusallas tai lisäpöytä kasveille, tässä alkaa ne eurot sitten juoksemaan. Toinen meistä muun muassa käytti useita satasia Hakolan riippugarden hyllyn hankintaan. Tämä ei ole kaduttanut, sillä vihreät perheenjäsenet viihtyvät ja hylly itsessään ilahduttaa silmää joka aamukahvin lomassa. 


Kasveissa on useita terveyshyötyjä. Ne todetusti puhdistavat ja kosteuttavat huoneilmaa.

Viherkasvit sisustuksessa ovat aina kauniita. Kasvit voi auttaa myös stressin lievityksessä. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että luonto ja vihreät värit ja tilat edistävät rentoutumisen ja rauhallisuuden tunteita, mitkä vaikuttavat mielialaan ja koettuun stressiin. Taikauskoisille on olemassa myös niitä hyvänonnenkasveja joita kannattaa sijoittaa kotiin paremman futuren toivossa.

Tiettyjen kasvien tuoksu voi auttaa ahdistukseen, yrttien kasvatus unettomuuteen ja keskittymiskykyyn, hyötyjä ja uskomuksia on useita. Kasvien istuttamisessa on myös vastapainoa näyttötyölle, se rentouttaa kuten käsityöt ja luovuus on vain rajana kun pääsee tekemään asetelmia ja tuomaan kasvien visuaalisia puolia esiin.


Tillandsia





Me ollaan tällä menolla keväällä varmaan jossain kasvinvaihtobileissä (korona on kyllä hankaloittanut tätäkin tapahtumaa, kun pääkaupunkiseudun normaalisti runsaat puutarha- ja taimitapahtumat ovat olleet katkolla)! Me aiotaan verkostoitua muiden kasviharrastajien kanssa ja tehdä ehkä löytöjä, uusia kasveja joille tarjota kirjava koti. 


Kasvi voi olla siis kaveri! Pääasia on että se tuottaa sinulle iloa, kauneutta ja onnistumisen tunteita. Me odotamme uusia Frizzle Sizzle - nimisiä kasveja postista, sekä löysimme juuri uuden aluevaltauksen mikä taitaa olla must.


Emme malta odottaa tulevien kasvien nimiä.



Rest in peace:


Habanero - home-Hubert 

Aprikoosi - Adolf

Taateli - Trump + Taru - taateli

Pauli-Leo -liuskelehti Aralia

Abraham -  lithop eläväkivi (nyt kuollut kivi).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jaa ihmeessä omat pettymyksesi!