Vaurastuminen

 Moni on varmasti tietoinen puskurisäästämisestä. Siltä ei voi välttyä mediassa, alla muutama esimerkki aiheeseen liittyvistä julkaisuista. 

Kotiliesi: Näin säästät puskurin 

OP: Kuinka monen kuukauden palkka olisi hyvä olla säästössä

Helsinginuutiset: Onko sinulla tämä summa säästössä pahan päivän varalle? – joka neljännellä suomalaisella varakassa alle 1000 euroa


Kuten yllä mainituissa julkaisuista käy ilmi, toistuu niissä se sama miten jokaisella pitäisi olla 3kk palkka säästössä jos jotain sattuu. Tunsitko piston sydämessäsi? Allekirjoittaneet voivat ainakin myöntää, että ei se säästäminen ole sujunut ihan ongelmitta.


Toinen meistä muutti 16-vuotiaana pois kotoa päästäkseen parempaan lukioon ja opiskeli sen jälkeen käytännössä kaksi jatkotutkintoa peräkkäin. Koska ensimmäinen tutkinto johti valmistumiseen suhdanne laskun aikaan ja työttömyyteen. Kun lopulta pääsi vakituiseen työsuhteeseen ja kiinni kuukausipalkkaan, halusi antaa itselleen siimaa ja "elää" vähän. Järkevää olisi ollut aloittaa säästäminen heti kun oli vielä tottunut matalampaan elintasoon. En ole silti katunut päätöstäni päivittää elektroniikkaa ja huonekaluja laadukkaammiksi.


Toinen meistä on lähti ulkomaille 20-vuotiaana ja on asunut neljässä eri maassa 10 vuoden aikana, matkustanut Euroopan ja Amerikan läpi hyvin perusteellisesti. Ei siinä paljoa tullut säästettyä, vaan nähtyä maailmaa, opiskeltua maailmalla. Näin jälkikäteen aikuisena ajateltuna, olisi voinut sijoittaa opintolainaa enemmän sijoituksiin, mutta en kadu sitä mitä kaikkea on tultu kokeiltua ja nähtyä. Nyt se sijoittaminen ja säästäminen tuntuukin ehkä enemmän työläältä, mutta jälleen kerran elettyä elämää ei kannata katua.


Ammatista johtuen, kolmen kuukauden tuloissa on valtavia eroja. Esimerkiksi siivoojan palkka versus insinöörin tulot. Parempipalkkainen pystyy laittamaan säästöön aina vähän enemmän, jolloin puskurin 3kk saa säästettyä helpommin. Joillakin se raha menee täysin kädestä suuhun, ei välttämättä ole mahdollisuutta säästää palkkatason ollessa pieni. Pariskuntien yhteinen talous, tarvitaanko molempien yhteenlaskettu palkka säästöön puskuriksi mikä on myös valtava ero yksineläjään? Pääasia on kuitenkin, että pystyisi säästämään edes vähän, pieniä summia.


Se mikä näistä artikkeleista usein unohtuu, mikä oli Itselle helpottava oivallus että nettopalkan sijasta tällä voidaan tarkoittaa myös 3kk pakollisia elinkustannuksia! 


Bruttopalkalla, nettopalkalla ja pakollisilla kuluilla on eroja



Pakolliset elinkustannukset on helpommin lähestyttävä indikaattori. Vuonna 2020 meille sattui paljon kaikenlaista. Toinen meistä sai potkut ja kumpikin joutui olemaan palkattomalla sairaslomalla (toinen leikkauksen ja toinen mielenterveyden ongelmien vuoksi) koska olimme olleet alle vuoden työsuhteessa. Vuosi 2020 sai puskurin merkityksen ihan uuteen valoon. Jos säästöjä olisi ollut 3kk palkan verran, ei palkatonta sairaslomaa varten olisi tarvinnut hakea lyhennysvapaata asuntolainaan tai karsia elämän laadusta. 


3kk puskuri voi olla myös “mielenterveydellinen” vakuutus. Esimerkkinä, jos haluat irtisanoutua nykyisestä työstäsi joudut 3kk karenssiin eli et saa tukia mistään. Jos on puskurirahaa, voi hyvin ottaa aikaa etsiä hyvää ja mielekästä työpaikkaa ilman, että paniikissa ja kiireessä on jotain vaan löydettävä. Se tieto ja varmuus tilillä olevan  karenssin keston verran varallisuutta olisi mahdollistanut hypyn tuntemattomaan ja irtisanoutumisen burnoutin jälkeen. Olisi voinut levätä rauhassa ja etsiä uutta työtä levänneenä. 


Puskurin kanssa pystyy helpommin tekemään myös muita radikaaleja ratkaisuja välittämättä hetkeen taloudellisesta ahdingosta, vaan keskittyä siihen mikä pitkässä juoksussa tuottaa onnellisuutta. Toinen meistä haaveilee yrittäjyydestä, mutta perheellisenä on pakko ajatella perheen etua ensisijaisesti. Missä samanlainen riskinotto ei tunnu järkevältä kuin jos kyseessä olisi vain oma elämä jonka heittää ruletti pöydälle. 


Mistä se vaurastuminen ja puskurin kerryttäminen sitten voisi lähteä? 


Meidän blogin suosituimpien artikkelien listalla keikkuu edelleen meidän ihan ensimmäinen julkaisu Eurojackpot. No me emme ole voittaneet ja siirtyneet huolettomaan miljonäärin luksuselämään, joten totesimme että on aika miettiä muita keinoja. 


Päätimme kokeilla sijoittamista. Meillä kummallakaan ei ole tässä aikaisempaa kokemusta. Toinen meistä vietti lapsuutensa väittelemällä äitinsä kanssa siitä miten matematiikkaa ei tarvitse elämässä mihinkään, päättyminen tekniselle alalle oli sisäiselle lapselle kova isku, sijoitussalkku voi olla liikaa. Mutta yrittänyttä ei laiteta? 


Ensitunnelmia


Mihin päädyit sijoittamaan? 

S: Olen avannut kaksi indeksirahaston OP Aasia ja OP ilmasto

P: Avasin Nordnettiin indeksirahastot Suomi ja USA. 


Miksi valitsit juuri sen? 

S: Uskon, että Aasian merkitys tulee kasvamaan lähivuosina. Uskon myös että ilmastopolitiikka lisää kiinnostusta ympäristötietoisempiin valintoihin. Valitsin sijoittamisen OP:n kautta koska en halunnut hajauttaa raha-asioitani. Tämä on minulle sen verran uutta että halusin mennä siitä missä aita on matalin ja tehdä tämän itselleni helpoksi. 

P: Minulla on ollut OP:n rahasto maltillinen säästäminen viisi vuotta, halusin avata toisen tilin toiseen paikkaan, jotta pystyn näkemään pidemmällä aikavälillä kumpi kerryttää tuottoa enemmän. 


Paljonko sijoitit? 

S: aloitin säännöllisen säästämisen OP Aasia 230€/kk ja OP ilmasto 10€/kk

P: laitan molempiin indeksirahastoihin 100€/kk


Aijotko sijoittaa saman summan uudelleen joka kuukausi vai fiilis pohjalta? 

S: säännöllinen säästäminen. Automaattinen tilisiirto palkka päivänä on minulle helpoin tapa pysyä päätöksessä

P: sama.


Mitä haluaisin oppia? 

S: haluaisin ymmärtää paremmin sijoittamista ja korkoa korolle ilmiötä. Haluaisin myös tehdä sijoittamisesta ja säästämisestä elämäntavan itselleni, joka tuntuisi luontevalta osalta arkea. En ole koskaan tutustunut sijoittamiseen ja perfektionistina teen vain asioita, joissa olen hyvä. Kauppatieteen tutkinnon puutteessa olen ajatellut että sijoittaminen ei ole minua varten, koska ei ole riittävästi aikaa perehtyä asiaan. Eli ehkä tässä voisi opetella myös pientä heittäytymistä? 

P: Mikä on kannattavin ja järkevin keino saada puskuria ja rahaa säästettyä. Vaikeiden leikkauksien takia voidaan olettaa, että mahdollisesti en ole työkykyinen ehkä enää 20v päästä, joten rahan säästäminen on ollut asia, joka on paitsi tärkeää mutta välttämätöntä eläkkeiden ollessa niin pieniä. 


Mitä odotuksia/ tunteita herättää? 

S: pelottaa että kaikki rahat menee nollaan ja käteen jää pelkkä luu 😅 Tämä ei ole varsinainen odotus, mutta olisi upeaa jos voisi elää koroilla ja olla taloudellisesti riippumaton. Silloin voisi vaikka alkaa keskittyä harrastusten muuttamiseksi päätoimiseksi työksi. 

P: Odotukset maltilliset, jännittää lähinnä että miten sijoitukset lähtevät nousuun (jos lähtee). 



Tästä tulee pidempi juttusarja sillä palaamme varmaan reflektoimaan miltä salkun kehitys tuntuu ja ollaanko tehty oikeita valintoja. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jaa ihmeessä omat pettymyksesi!